گیربکس حلزونی
در گیربکس حلزونی ورودی مارپیچ (ماردون) که معمولاً فولادی است دنده های برنجی گیربکس حلزونی را که در وسط قرار دارند می چرخاند. با توجه به نحوه خاص قرارگیری دنده ها و زاویه بین آنها، در گیربکس حلزونی ، (معمولاً در نسبتهای بالاتر از ۴۰/۱) ، گیربکس حلزونی برگشت پذیری خیلی کمی دارند. که این یکی از مزیتهای گیربکس حلزونی بوده و به عنوان گیربکس بالابر ، آسانسور و … بسیار کاربرد دارد.
گیربکس حلزونی یکی از انواع پر کاربرد گیربکس های صنعتی به شمار می رود. این گیربکس در بازار با نام گیربکس ۹۰ درجه نیز شناخته می شود. اجزای اصلی تشکیل دهنده ی این گیربکس یک ماردون و یک چرخ دنده است که جنس آن ها معمولا از فولاد یا برنج می باشد. از دیگر اجزای آن شافت ، بلبرینگ و یک هاب کروی شکل می باشد.
مکانیسم عمل و انتقال قدرت در گیربکس حلزونی به وسیله درگیری محور و چرخ دنده ی حلزونی با یکدیگر صورت می گیرد. طراحی این گیربکس و تنوع آن در نحوه نصب سبب فراوانی مصرف آن در کاربری های مختلف شده است.
مشخصات فنی گیربکس حلزونی :
گیربکس حلزونی در انواع پایه دار ، فلنچ دار و هالو شافت در بازار موجود می باشد. پوسته گیربکس حلزونی به صورت چدنی و آلمینیومی می باشد که دارای مقاومت بالایی در برابر ارتعاشات و لرزش ها می باشد. این گیربکس دارای مزیت تعمیر و نگهداری آسان می باشد. همچنین دارای گشتاور و سرعت متنوع و راه اندازی نرم نیز می باشد. از دیگر مزایای آن می توان به صدای کم ، نصب آسان ، راندمان و گشتاور خروجی بالا و ….. اشاره کرد.
کاربرد گیربکس حلزونی :
گیربکس حلزونی به علت ویژگی های خاص خود کاربرد فراوانی در صنایع دارا می باشد. از جمله این کاربرد ها می توان به گیربکس ماشین آلات و بالابرهای ساختمانی ، گیربکس دمنده ها و هواکش ها ، گیربکس دیزل ژنراتورها ، گیربکس سیستم های انتقال مواد ، گیربکس معادن و حفر چاه ، گیربکس کانوایرها ، گیربکس نوار نقاله ، گیربکس کمپرسورها ، گیربکس ماشین آلات تراش ، گیربکس نانوایی ها ، گیربکس آسیاب ها ، گیربکس میکسرها ، گیربکس صنایع کاشی و سرامیک ، گیربکس صنایع بسته بندی و شیشه پر کنی ، گیربکس صنایع غذایی ، گیربکس ماشین آجر زنی ، گیربکس خردکن ، گیربکس کوره صنعتی و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد.
گیربکس حلزونی چیست ؟
گیربکس حلزونی یکی از انواع پر کاربرد گیربکس های صنعتی به شمار می رود.
این مدل گیربکس در بازار بنام گیربکس ۹۰ درجه هم شناخته می شود و گیربکس های حلزونی از نوع گیربکس های دو دنده هستند.
اجزای اصلی تشکیل دهنده ی این گیربکس یک ماردون و یک چرخ دنده است که جنس آن ها معمولا از فولاد یا برنج می باشد. از دیگر اجزای آن شافت ، بلبرینگ و یک هاب کروی شکل می باشد.
مکانیسم عمل و انتقال قدرت در گیربکس حلزونی به وسیله درگیری محور و چرخ دنده ی حلزونی با یکدیگر صورت می گیرد.
طراحی این گیربکس و تنوع آن در نحوه نصب سبب فراوانی مصرف آن در کاربری های مختلف شده است.
در گیربکس های حلزونی به دلیل ساختار و زاویه خروجی آنها به دلیل متعامد بودن دارای کاربری های فراوانی است و به دلیل کارکرد نرم در سیستم های بالابر و همچنین آسانسورها که نیاز به ایجاد گشتاور و راه اندازی نرم است ، کاربرد فراوانی دارند .
برای فهم بیشتر اینکه گیربکس حلزونی از چه اجزا و قطعاتی ساخته شده اند کلیپ زیر را مشاهده نمائید تا بصورت کامل از نحوه عملکرد و کارایی آن مطلع شوید .
گیربکس چیست ؟
گیربکس ماشینی است که برای انتقال توان مکانیکی از یک منبع تولید توان به یک مصرف کننده و همچنین برآورده ساختن گشتاور و سرعت دورانی مورد نیاز مصرف کننده به کار می رود.
گیربکس ( جعبه دنده) در واقع یک واسطه منبع توان و مصرف توان می باشد.که بین منبع توان و مصرف کننده توان یک انعطاف پذیری بر قرار می کند.
به دلیل هماهنگ بودن گشتاور و سرعت دورانی منبع تولید توان با مصرف کننده نیاز به ماشینی که بتواند این هماهنگی را به صورت یک واسطه برقرار کند امری ضروری به نظر می رسد دستگاهی که این خواسته را می تواند تامین کند گیربکس و یا جعبه دنده نام دارد.
مقاله جامع گیربکس چیست ؟
گیربکس حلزونی کوچک چیست ؟
گیربکس حلزونی کوچک به علت وزن کم در صنایع هوا فضا مورد استفاده قرار میگیرد و از آنجایی که در چنین صنایعی نیاز به دقت بالا میباشد برخی کمپانی ها اقدام به تولید گیربکس حلزونی کوچک با لقی کم کرده اند.
از گیربکس حلزونی کوچک برای راه اندازی گیربکس های بزرگتر استفاده میشود.
گیربکس حلزونی کوچک چیستگیربکس حلزونی کوچک چیست worm gearbox small size
گیربکس های حلزونی کوچک و متوسط احتیاجی به روغن کاری ندارند یعنی در اصل روغن مادام العمر در خود گیربکس حلزونی کوچک وجود دارد.
به گیربکس های حلزونی از سایز ۲۵ تا ۱۵۰ را گیربکس حلزونی کوچک گفته میشود.
گیربکس حلزونی چیست ؟
گیربکس حلزونی یکی از انواع پر کاربرد گیربکس های صنعتی به شمار می رود.
این مدل گیربکس در بازار بنام گیربکس ۹۰ درجه هم شناخته می شود و گیربکس های حلزونی از نوع گیربکس های دو دنده هستند.
اجزای اصلی تشکیل دهنده ی این گیربکس یک ماردون و یک چرخ دنده است که جنس آن ها معمولا از فولاد یا برنج می باشد.
معایب یا مزایا گیربکس حلزونی چیست؟
از مزایای این گیربکس ها قابلیت نصب در ۸ حالت متفاوت می باشد که باعث استفاده راحت این گیربکس ها گردیده است .
از دیگر فاکتورهای مهم در گیربکس های حلزونی ، عدم برگشت پذیری در نسبت های تبدیل بالای ۳۰ است .
گیربکس حلزونی دارای خاصیت خود قفل کن یا Self-locking می باشد.
این گیربکس عیب خاصی ندارد.
راندمان گیربکس حلزونی چقدر است ؟
گیربکس حلزونی به علت دارا بودن دنده هایی از نوع چرخ حلزون و پیج حلزون نسبت به گیربکس های مدل دیگر دارای راندمان پایین تری هستند که معمولا این راندمان حدود ۰٫۷ است.
گیربکس حلزونی دستی چیست ؟
این مدل از گیربکس حلزونی در اصل همان گیربکس میباشد و منتها بجای انتقال نیرو از موتور الکتریکی بصورت دستی از انسان به گیربکس انتقال داده میشود.
این مدل گیربکس ها در صنایع تصفیه آب و فاضلاب استفاده میشود. که درب ورودی مخازن از این مدل گیربکس حلزونی استفاده شده که با نیروی انسانی باز میشود.
معایب و مزایا گیربکس حلزونی چیست ؟
از مزایای این گیربکس ها قابلیت نصب در ۸ حالت متفاوت می باشد که باعث استفاده راحت این گیربکس ها گردیده است .
از دیگر فاکتورهای مهم در گیربکس های حلزونی ، عدم برگشت پذیری در نسبت های تبدیل بالای ۳۰ است . از معروفترین شرکت های تولید کننده گیربکس های حلزونی SEW،MOTOVARIO،YILMAZ،BONFIGLIOLI،TRANSTECNO می باشند.
گیربکس حلزونی خاصیت خود قفل کن یا Self-locking می باشد به این معنی که در صورتیکه عامل محرک گیربکس از حرکت بایستد، گیربکس به حرکت خود ادامه نخواهد داد.
کاربرد گیربکس حلزونی در صنعت
این گیربکس ها درکانوایرها و سیستم های انتقال مواد کوچک کاربرد فراوان دارند.
کاشی و سرامیک ، بالابرها ، سیستم های انتقال مواد ، دیزل ژنراتورها ،کمپرسورها ، پمپ های سیلندری ،
ماشین های بلوک و آجر ، وزنده ها ، هواکش ها ، کانوایرهای کوچک ، نوار نقاله ها ، آسیاب های کوچک ، ،میکسر های بشکه ای،خورد کن ها،
ماشین آلات غربال گری،میکسرهای بتن،ماشین آلات بسته بندی و شیشه پر کنی، لرزاننده (SHAKER) ، کوره های صنعتی،
گیربکس کانوایر، گیربکس نوار نقاله، گیربکس صنایع غذایی، گیربکس دستگاه نانوایی، گیربکس بالابر، گیربکس دستگاه جابجایی
موتور گیربکس حلزونی DC
عموما گیربکس های حلزونی مورد استفاده برای موتور های DC از لحاظ ساختار گیربکس عملکرد متفاوتی با گیربکس های معمولی ندارند عمده تفاوت این گیربکس ها در فلنج های ورودی آنها میباشد. که بر اساس استاندارد الکتروموتور های DC ساخته میشوند.
لذا کمپانی های سازنده در راستای بهینه کردن قیمتگیربکس ها فلنج های ورودی گیربکس ها را طوری طراحی می کنند که در زمان لزوم بتوان آنها را جایگزین کرد و با توجه به موتور مورد استفاده فلنج مورد نظر را نصب کرد
راندمان گیربکس حلزونی
گیربکس حلزونی به علت دارا بودن دنده هایی از نوع چرخ حلزون و پیج حلزون نسبت به گیربکس های مدل دیگر دارای راندمان پایین تری هستند که معمولا این راندمان حدود ۰٫۷ است.
راندمان گیربکس خورشیدی بالای ۹۵ درصد است.
البته این حالت معمولا شامل گیربکس حلزونی هستند که از دو دنده تشکیل شده اند. که به این دلیل به مدل از گیربکس ها گیربکس حلزونی دو دنده نیز گفته میشود.
مانند گیربکس های ساخت ایران و چین و ایتالیا.
در مدل های دیگر گیربکس که معمولا توسط کمپانی آلمانی ساخته میشود گیربکس ۴ دنده تشکیل میشود که در ۲ دنده اول آن از نوع هلیکال و جنس فولاد آبکاری شده میباشد و جنس دنده حلزون (ماردون) و چرخ حلزون از فسفر برنز است.
در این مدل ها راندمان گیربکس ها تا ۰٫۸۵ پیش بینی میشوند.
قدرت گیربکس حلزونی
در واقع قدرت گیربکس همان گشتاوری است که توسط گیربکس انتقال داده میشود و گشتاور ایجاد شده در گیربکس تابع پارامترهای مختلفی است.
شامل توان محرک آن ( این محرک میتواند محرک الکتریکی مانند الکتروموتور , محرک هیدرولیکی , هیدروموتور و انواع محرک های دیگر باشد.) دور خروجی گیربکس ( باتوجه به دور ورودی گیربکس و نسبت تبدیل را مشخص میشود ) و راندمان گیربکس میباشد.
یکی از فاکتور های مهم در هنگام خرید گیربکس حلزونی قدرت آن است.
مشخصات فنی گیربکس حلزونی
نسبت تبدیل گیربکس حلزونی از ۵ تا ۱۰۰ میباشد . در صورت نیاز به نسبت تبدیل بالاتر باید از گیربکس حلزونی دوقلو استفاده کرد.
دور ورودی گیربکس حلزونی در گیربکس های دو دنده تا ۱۴۰۰ دور و در گیربکس های ۴ دنده میتوان تا ۳۰۰۰ دور انتخاب کرد.
گشاور گیربکس حلزونی
انواع گیربکس حلزونی
گیربکس های حلزونی را میتوان بر اساس نوع نصب آنها به انواع پایه دار و فلنج دار و همچنین بر اسا خروجی آنها به شفت و هالو شفت تقسیم بندی کرد.
گیربکس حلزونی در صنعت بر اساس طراحی ظاهری آنها به دسته های زیر تقسیم کرد :
سری NMRV بر اساس سایز گشتاور قابل تحمل از ۲۵ تا ۲۵۰ تقسیم بندی کرد. که شامل گیربکس های ایتالیایی و گیربکس چینی میشود.
گیربکس های سری VF که از سایز ۳۰ تا ۲۵۰ هستند که شامل گیربکس های ایرانی و ایتالیایی میشود.
گیربکس های سایر برندها که بر اساس استاندارد آن برند دسته بندی میشوند. sew , Flender , Nord , …
لیست کامل برند های تجهیزات صنعتی
گیربکس های حلزونی بر اساس دنده های داخلی آنها را تقسیم بندی کرد :
گیربکس هایی که دارای دو دنده هستند ( جنس از برنج یا فسفر برنج ) که دنده ها شامل ماردون حلزونی و چرخ حلزونی است.
گیربکس های حلزونی ۴ دنده , این گیربکس ها شامل ۲ دنده هلیکالی از جنس فولاد و دو دنده دیگر چرخ حلزون و پیچ حلزون از جنس برنج یا فسفر برنج است.
تعمیر و نگهداری گیربکس حلزونی
مهمترین کاری که باید برای تعمیر و نگهداری گیربکس انجام بدهید بحث روغن کاری گیربکس است که باید بعد از هر ۱۰۰ ساعت کار گیربکس آن را روان کاری کنید.
برای اینکه بدانید گیربکس شما نیاز به روغن کاری دارد یا نه باید علامت چشمی روغن را چک کنید
روغن کاری گیربکس هر ۱۰۰ ساعت کارکرد باید انجام گیرد.
این نوع گیربکس ها دارای یک دنده برنجی و پیچ ماردون است که در صورت بروز مشکل مانند صدا دادن غیر منتظره و نا آشنا , ریپ زدن , قفل کردن ( گیرپاچ ) یکی از این دو قطعه ذکر شده مشکل پیدا کرده و باید تعویض گردد.
در صورت فشار مضاعف ممکن است هالوشفت خرد شود.
محاسبات گیربکس حلزونی
به هنگام خرید و انتخاب گیربکس حلزونی معیارهای مختلفی از قبیل توان و دور الکتروموتور نهایتا گشتاور خروجی مورد توجه قرار میگیرد.
اغلب شرکت های سازنده در جداول ارائه شده در کاتالوگ محصولات تمامی موارد فوق را لحاظ کرده ولی در موارد خاص که نیاز به طراحی یا انتخاب گیربکس های خاص میباشد میتوان از فرمول زیر استفاده کرد :
فرمول محاسبه گشتاور گیربکس حلزونی
Τ= P x 955 / n² Τ
گشتاور : T [nm]
توان : kw] P]
دور خروجی : rpm] n²]
دور خروجی : [rpm]
خرید انواع گیربکس حلزونی صنعتی
در خرید گیربکس حلزونی کوچک و صنعتی نکات زیر قابل توجه میباشد.
توان ورودی گیربکس جهت تعیین سایز آن
نسبت تبدیل گیربکس جهت تعیین سایز آن
نوع نصب گیربکس ( پایه دار – فلنج دار )
نوع ورودی به همراه فلنج جهت کوپل مستقیم با موتور , به همراه شافت ورودی جهت کوپل فولی تسمه